HPL Toplaag2019-01-04T16:44:11+00:00

Wat is een HPL Toplaag?

Wat is HPL?

HPL is de afkorting van High Pressure Laminate,ook wel laminaat of kunststofplaat genoemd. High Pressure Laminate (HPL) is een combinatie van papierpulp en fenolhars, met een harde toplaag van melaminehars.

Melaminehars is de hardste synthetisch gemaakte organische stof. Hieruit resulteert ook de grote krasen slijtvastheid van de HPL. De taaie en elastische fenolkern maakt het materiaal slagvast. Deze eigenschappen gaan gepaard met een verregaande bestendigheid tegen chemicaliën en een grote hittebestendigheid.

Productieproces

HPL is samengesteld uit een aantal lagen. Een harde transparante kunsthars bovenlaag (melamine) met daaronder een in kleur en dessin bedrukte papieren décorlaag. Vervolgens worden enkele lagen met fenolhars geïmpregneerd kraftpapier aangebracht. Dit pakket wordt onder hoge druk en bij een zeer hoge temperatuur samengeperst tot een harde bekledingsplaat met een dikte van 0,7 mm. Deze HPL-toplaag kan vervolgens worden aangebracht op een ondergrond, van bijvoorbeeld watervast sandwich paneel van S.O.L

Bekijk ons assortiment

Shoppen

Onderhoud en eigenschappen

HPL is een zeer sterk materiaal dat goed tegen krassen en hogere temperaturen kan. Het oppervlak is glad en niet poreus, waardoor het hygiënisch is en gemakkelijk schoon te houden. Hierdoor is HPL relatief onderhoudsvriendelijk. Dagelijks afnemen met een vochtige doek en uw HPL douche blijft als nieuw. Wanneer u op de volgende punten let, zult u nog langer plezier hebben van uw Met HPL afgewerkte docuhewanden of douchebak.

Onderhoud en verzorging

Dankzij het sterke, hygiënische oppervlak heeft HPL geen speciale verzorging nodig. Het is eenvoudig schoon te maken en er zijn geen speciale schoonmaakmiddelen benodigd. Gebruik nooit (vloeibare) schuurmiddelen of schuursponsjes.

Wij gebruiken de HPL van het merk ARPA de nr1 voor “High quality panels for bathroom design”.